Rugsėjo 28-oji – Pasaulinė pasiutligės diena

Rugsėjo 28 dieną pasiutligės grėsmę prisimena visas pasaulis, ją prisimename ir mes. Kodėl minima Pasaulinė pasiutligės diena?

Kiekvienais metais pasaulyje nuo pasiutligės miršta apie 55 tūkst. žmonių, ir tai vis dar yra opi problema kai kuriose pasaulio šalyse. Galime pasidžiaugti, jog Lietuvoje nuo 2019 m. nebuvo užfiksuotas nei vienas pasiutligės atvejis, tačiau atsipalaiduoti nevertėtų – kaimyninėse šalyse jie vis dar fiksuojami.

Pasiutligė – tai virusinė liga, kuria gali užsikrėsti gyvūnai ir žmonės. Liga dažniausiai plinta per įkandimus, tačiau užkratas su infekuoto gyvūno seilėmis taip pat gali patekti per pažeistą odą ar gleivinę. Išryškėjus neurologiniams pasiutligės simptomams, liga tampa mirtinai pavojinga.

Vienintelis efektyvus būdas kovoti su pasiutlige – vakcinuoti naminius ir laukinius gyvūnus. Visi šunų kačių ir šeškų šeimininkai savo augintinius privalo paskiepyti nuo pasiutligės ne rečiau kaip kartą per 12 mėnesių, arba, jei naudojama ilgo veikimo vakcina – pagal jos gamintojo instrukcijas. Remiantis ES šalyse galiojančiais teisės aktais, kiekvienas augintinio savininkas turi turėti gyvūno augintinio pasą ar veterinarijos gydytojo išduotą skiepų pažymėjimą, kuriame būtų įrašytas gyvūno augintinio identifikacijos numeris ir duomenys apie atliktą vakcinacijos nuo pasiutligės.

Paminėdami Pasaulinę pasiutligės dieną norime atkreipti dėmesį į pasiutligės grėsmę žmonėms ir augintiniams bei paskatinti imtis visų apsaugos nuo susirgimo priemonių.